Dobrodošli na službenu stranicu Grada Metkovića!

Admiral Davor Domazet Lošo predstavio knjigu Hrvatska geopolitička strategija u 21. stoljeću

29. rujna 2017.

Admiral Davor Domazet Lošo sinoć je u Galeriji GKS-a Metković predstavio svoju knjigu Hrvatska geopolitička strategija u 21. stoljeću ili Hrvatsko njihalo u kojoj se na oko 400 stranica bavi geostrateškim položajem Hrvatske, hrvatskom nacionalnim interesima, hrvatskim resursima, ali i nepostojanjem hrvatske nacionalne geopolitike.

Za Hrvatsku kaže da se nalazi u tzv. asimetričnom ratu, samo što toga nismo svjesni, a kamoli spremni na nj. Primjer je migrantska kriza koja prijeti razaranjem onoga što je ostalo od kršćanskoga identiteta Europe. To je rat bez vojnika, no ima isti učinak kao i konvencionalni rat jer se njime osvaja prostor.

Domazet je pomoću više zemljovida prikazao geostrateški položaj Hrvatske koja se nalazi na svih putu većini silnica i predstavlja jedna od vrata na ulazu u Euroaziju. Prema Domazetu, na svijetu je 17 svjetskih gravitacijskih točaka, koje većinom kontrolira SAD. Jedna od njih su Otrantska vrata i tu Hrvatska može provoditi svoju geopolitiku, koju Domazet naziva Adriatizam. Takvih točaka nemaju Francuska, Njemačka, Španjolska, a Hrvatska je ima.

Domazet se osvrnuo na geopolitike susjednih država. Prvo je naveo Srbiju, za koju kaže da je cilj srbijanske politike u miru ostvariti ono što nisu uspjeli u ratu. Slovenska geopolitika u odnosu na Hrvatsku je ucjenjivačka, a Italija cijeli Jadran vidi kao talijansko jezero. Politika Bosne i Hercegovine oslanja se na tezu od dvama agresorima, a zaboravlja da su Hrvati Bosnu i Hercegovinu spasili četiri puta.

Što se tiče ostalih susjeda, za Mađarsku, Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju kaže da Hrvatska s njima treba razvijati dobre odnose u svrhu razvijanja geopolitike Adriatizma.

Lošo se posebno osvrnuo na hrvatske resurse. Šume i vode ne smiju doći u ruke strancima. Naveo je niz primjera kako druge europske države ustavom štite svoje resurse. Na energetskome planu Hrvatska ima svoje hidropotencijale, dovoljno sunaca i vjetra, biomase… – Ugledajmo se u Izrael koji je od pustinje načinio raj, a mi smo od raja načinili pustinju – rekao je.

Na kraju predstavljanja posjetitelji su mogli kupiti knjigu, za koju je autor rekao da je nastala stoga što su se sve dosadašnje politike oglušivale na njegova upozorenja pa je sada dao narodu da to procijeni.

I. Puljan

Zadnja izmjena: 23. veljače 2018.

Komentari su zatvoreni.

Skip to content