Dobrodošli na službenu stranicu Grada Metkovića!

Provedeno stručno usavršavanje Montessori pedagogije u sklopu projekta „ Za skladnije i ugodnije predškolske dane u Dječjem vrtiću Metković“ UP.02.2.2.08.0020

9. srpnja 2019.

Stručno usavršavanje prema pedagogiji Marije Montessori provedeno je u sklopu projekta „ Za skladnije i ugodnije predškolske dane u Dječjem vrtiću Metković“ UP.02.2.2.08.0020 koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u 100%-tnom iznosu, unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Projekt provodi Grad Metković u partnerstvu s Dječjim vrtićem Metković. Vrijeme provedbe projekta je 30 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 6.083.886,65 kn.
Dvije odgojiteljice pohađale su stručno usavršavanje prema pedagogiji Marije Montessori za djecu predškolske dobi kroz 10 modula koje je provodio Dječji vrtić Montessori dječja kuća- Split. 06. srpnja 2019. godine dobile su diplomu o završenom jednogodišnjem stručnom usavršavanju u sklopu Stručno razvojnog centra pedagogije Marije Montessori.
Načelo Montessori pedagogije je POMOZI MI DA TO UČINIM SAM. Montessori pedagogija bazira se na individualnom pristupu djetetu u cilju poticanja procesa samo-oblikovanja ili samo-odgoja. Poticajno okruženje sastoji se od didaktičkih materijala koji su raspoređeni prema odgojno-obrazovnim područjima:
1. Područje iz praktičnog života
2. Područje za razvoj osjetila
3. Područje za razvoj matematičkih vještina
4. Područje za razvoj kulture, govora i pisanog jezika
5. Područje kozmičkog odgoja

Djeci su svi materijali na dohvatu i odgojitelji im pomažu u vježbama koje ne mogu samostalno odraditi. Montessori materijal izrađuje se od prirodnih materijala (drvo, pruće, tkanina) i obojan je prirodnim bojama. Materijali su jedinstveni. U sobi dnevnog boravka postoji po jedan primjerak određene aktivnosti, čime se nastoji naučiti djecu strpljenju i dogovoru. Jedino pravilo kojeg se djeca moraju pridržavati je da se korišteni materijal nakon upotrebe mora vratiti na svoje mjesto. Cilj Montessori pedagogije je jačanje djetetovog samopouzdanja i izgradnja njegove samostalnosti.

„Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Metkovića.“

Zadnja izmjena: 9. srpnja 2019.

Komentari su zatvoreni.