Dobrodošli na službenu stranicu Grada Metkovića!

Program prema pedagogiji Marije Montessori u Dječjem vrtiću Metković

9. rujna 2019.

U sklopu Projekta „ Za skladnije i ugodnije predškolske dane u Dječjem vrtiću Metković“ UP.02.2.2.08.0020 koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u 100%-tnom iznosu, unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., nova pedagoška godina započinje uvođenjem programa prema pedagogiji Marije Montessori. Provedbom projekta educirane su dvije odgojiteljice i opremljena je soba dnevnog boravka prigodnim namještajem i didaktikom. Projekt provodi Grad Metković u partnerstvu s Dječjim vrtićem Metković. Vrijeme provedbe projekta je 30 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 6.083.886,65 kn.
Montessori pedagogija temelji se na načelu „Pomozi mi da to učinim sam“. Montessori program ostvaruje se tijekom 10-satnog boravka djece, u jednoj mješovitoj skupini, u Dječjem vrtiću Metković. Namijenjen je djeci od 3-7 godina života (mješovita skupina). Mješovite skupine su značajan faktor u programu jer mlađa djeca uče od starijih, a stariji razvijaju empatiju prema mlađima. Zajedničko druženje, sudjelovanje u aktivnostima čine ih važnim i radosnim. Osnovno načelo rada u Montessori skupini je upoznavanje djeteta, promatranje njegovog razvoja i uočavanje njegovih posebnih interesa.
Montessori materijal postavljen je na police koje su otvorene i djeci dostupne. Materijal se postavlja tako da vodi dijete od lakših prema težim vježbama, od konkretnog prema apstraktnom, ovisno o dobi djeteta. Materijal se uvijek vraća na njegovo mjesto. Sve je grupirano, raspoređeno po područjima odgojiteljsko-obrazovnog rada:
* Poticanje samostalnosti (praktični život)
* Osjetilnost (senzoričko područje)
* Matematika
* Jezično područje
* Kozmički odgoj (priroda)
Materijal se izrađuje od prirodnih materijala i obojen je prirodnim bojama. Materijali su jedinstveni, te u svakom prostoru postoji jedan primjerak određene aktivnosti, time se djecu uči strpljenju i dogovoru-hoće li netko od njih čekati red ili raditi u paru.

„Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Metkovića.“

Zadnja izmjena: 9. rujna 2019.

Komentari su zatvoreni.

Skip to content