Dobrodošli na službenu stranicu Grada Metkovića!

Prijedlog proračuna Grada Metkovića za 2019. godinu i projekcija za 2020. i 2021. g.

14. studenoga 2018.

Vođeni načelom transparentnosti i odredbi Zakona o proračunu, prvi puta u povijesti grada Metkovića Prijedlog Proračuna Grada za iduću godinu i projekcije za naredne dvije godine, upućen je predsjedniku Gradskog vijeća i postavljen na službenu mrežnu stranicu Grada Metkovića www.grad-metkovic.hr i prije zakonski propisanog roka – 15. studenog tekuće godine.
Uz opći i posebni dio proračuna, obrazloženje te plan razvojnih programa, postavljen je i Proračunski vodič za građane za 2019. godinu kako bi se povećala transparentnost Grada Metkovića, svih njegovih službi i ostalih subjekata koji se financiraju iz gradskog proračuna, te građanima prikazalo na što se troši gradski novac. Ujedno se građanima i svim zainteresiranim subjektima želi olakšati i povećati dostupnost svih potrebnih informacija. Bez transparentnosti, odnosno potpunih, jasnih i pravovremenih informacija, lako dostupnih i preglednih dokumenata nije moguća ni participacija javnosti u svim procesima, a bez participacije javnosti teško se dolazi do konsenzusa o projektima koje provodi Grad.

Dosadašnjih godina objavljivalo se samo;

  • godišnje izvršenje proračuna,
  • polugodišnje izvršenje proračuna,
  • izglasani proračun

I to je bilo dovoljno za ocjenu dobar (3).

Nikad ranije Prijedlog proračuna i Proračunski vodič nisu javno objavljivani na mrežnim stranicama Grada. Također je važno istaknuti kako je proračunski vodič za građane Metkovića prvi put izrađen u ožujku 2018. godine. Do tog trenutka to je bio nepoznati pojam.

Uz puštanje u rad nove službene web stranice koju je Grad čekao godinama, izradu Proračunskog vodiča za građane i sada – objavljivanje Prijedloga proračuna za 2019. godinu i projekcija za 2020. i 2021. godinu prije njegovog donošenja, Grad Metković je ispunio sve kriterije koje zahtjeva Institut za javne financije, te nas pri sljedećem vrednovanju očekuje rezultat na kojem se intezivno radilo posljednjih godinu i pol dana – ocjena odličan (5) iz transparentnosti. Takav rezultat nikad ranije nije postignut.

Prema posljednjim informacijama Instituta, proračunski vodič za građane nije objavilo više od polovice gradova, a ni gotovo dvije trećine općina u Hrvatskoj. Ponosni smo što pridonosimo višem standardu po tom pitanju.

 

Moram istaknuti kako me čini iznimno zadovoljnim što sam na čelu Gradske vlasti koja je po prvi puta u povijesti Grada Metkovića napravila ovaj iskorak, rekao je gradonačelnik Milan.

 

U nastavku možete preuzeti sve dokumente.

1. Prijedlog proračuna Grada Metkovića za 2019. i projekcija za 2020. i 2021. g.

2. Prijedlog Odluke o izvr. proračuna Grada Metkovića za 2019.

3. GRAD METKOVIĆ _ PRORAČUNSKI VODIČ ZA GRAĐANE ZA 2019. G.

Zadnja izmjena: 14. studenoga 2018.

Komentari su zatvoreni.

Skip to content