Dobrodošli na službenu stranicu Grada Metkovića!

GRAD METKOVIĆ REALIZIRAO PROJEKT IZGRADNJE PRVE SORTIRNICE U DALMACIJI

26. listopada 2022.

U Galeriji Gradskoga kulturnog središta danas je održana završna konferencija projekta ‘Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Metkoviću’, a potom i obilazak same sortirnice koja je smještena na Dubravici.

Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati, provedene aktivnosti, utjecaj i značaj projekta, a osim gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana, okupljenima su se obratili predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sanja Jelačić, voditeljica posredničkog tijela razine 2, te zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo, a program je moderirala koordinatorica projekta Lara Šiljeg.

Riječ je o prvoj sortirnici u Dalmaciji koju je Grad Metković izgradio uz pomoć europskih fondova, pri čemu je ujedno bio i jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji su osigurali EU sredstva za taj projekt. Ukupna vrijednost projekta je 11.061.261,00 kn, a EU sufinanciranje je 9.000.047,12 kn.

Sortirnica je dio infrastrukture u sustavu održivoga gospodarenja otpadom, a namijenjena je razvrstavanju, mehaničkoj obradi i privremenom skladištenju odvojeno prikupljenog komunalnog otpada. U sortinici će se prikupljati papir, karton, plastika, metal i staklo koji će se obradom odvojiti od nečistoća te odvojiti na frakcije, a nakon toga prodavati kao korisna sirovina.

Osim Grada Metkovića, sortirnicom će se koristiti Grad Opuzen te općine Kula Norinska i Pojezerje.

Ovaj projekt od velikoga je značaja za Grad Metković, dolinu Neretve te cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju, a predstavlja važan dio u samome sustavu održivoga gospodarenja otpadom.

Kroz projekt „Učimo gospodariti otpadom’“ provedena je edukaciju građana u sklopu izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, nabavljeno je 8680 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje su u fazi isporuke krajnjim korisnicima, dva nova vozila specijalizirana za odvojeno prikupljanje otpadom, realiziran projekt nadvišenja odlagališta otpada na Dubravici, a u tijeku je i izgradnja kompostane  u Vrbovcima, kojom će se osigurati infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada.

Projekt „Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Metkoviću“ financira se Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., iz Kohezijskog fonda i provodi se od 6.svibnja 2019.godine do 31.listopada 2022. godine.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Metkovića.

Zadnja izmjena: 31. listopada 2022.

Komentari su zatvoreni.

Skip to content