Dobrodošli na službenu stranicu Grada Metkovića!

Europsko prvenstvo u kajak-kanu maratonu Metković 2018.

14. lipnja 2018.

Metković, 14.6.2018.

U godini obilježavanja pola stoljeća organiziranoga veslanja u Metkoviću naš je grad dobio najveće sportsko natjecanje koje je ikada održano u njegovoj povijesti. Ne samo da je najveće nego je i najznačajnije i organizacijski najzahtjevnije.

Europsko prvenstvo u kajak-kanu maratonu Metković 2018. održavat će se od 5. do 8. srpnja i na njemu će nastupiti šestotinjak natjecatelja iz 25 zemalja. Ukupno će se veslati 13 utrka u muškoj i ženskoj konkurenciji podijeljenih u više kategorija i to na kružnoj stazi čiji je veliki krug dužine 3,6 km, a mali 1 km. Na krajevima Male i Velike rive bit će postavljeni pontoni, a između njih staza prekrivena tepihom. Veslači će na prvome pontonu izlaziti na obalu, izvlačiti čamac te ga što brže prenositi ( portage) do dugoga, 200 m udaljena pontona i ponovno spuštati u vodu. Najkraća utrka bit će u kategoriji juniorki, tri velika i jedan mali krug, a najdulja u kategoriji seniora, osam velikih i jedan mali krug, ukupne duljine 29,8 km.

Natjecanja počinju u četvrtak, 5. srpnja, a start utrka bit će toga dana i u petak u osam, 10 i 17 sati, u subotu u devet i 17 sati, a u nedjelju, kada su dvije najdulje utrke u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji,u 10:10 (žene) i 16:45 (muškarci).

Premda se EP u kajak-kanu maratonu održava od 5. do 8. srpnja, kajakaši i kanuisti će se na Neretvi natjecati već 2. i 3. srpnja. U ponedjeljak i utorak na regatnome će polju snage odmjeriti stari znanci – europski veterani u kajaku i kanuu.

Svečanost otvaranja EP-a bit će na ljetnoj pozornici GKS-a u srijedu, 4. srpnja u 18:30, dok će zatvaranje Natjecanja biti u nedjelju, 8. srpnja, nakon što završi svečana podjela medalja.

Tako veliko natjecanje, kao što je EP u kajak-kanu maratonu, pred Hrvatski kajakaški savez i Grad Metković, kao organizatore, postavilo je niz zahtjeva, od smještaja, natjecateljske infrastrukture itd. Prostor za natjecatelje bit će u luci na desnoj obali između Lučkoga mosta i silosa, dok će se na lijevoj obali naći podij za dodjelu medalja, VIP zona, tribina za gledatelje, infopult itd. Za smještaj natjecatelja predviđeni su Hotel Narona, Hotel MB, Hotel Metković, Hotel Villa Neretva, Hotel Dalmacija, Hotel Merlot i Pansion Đuđa i Mate, a u luci će preko puta podvožnjaku biti uređen kamp. Organizatorima će od velike pomoći biti veslači i vodstvo Veslačkoga kluba Neretvanski gusar, koji ove godine slavi 50. obljetnicu osnutka, te volonteri, a Natjecanje su uz Grad Metković pomogli Nacionalni park Krka i Središnji državni ured za šport. Bio bi previd ne spomenuti da je vrlo uspio logotip EP-a nastao, također, domaćim snagama. Izradio ga je Ante Bošković iz Tiskare Pečat.

Prije nekoliko dana u Metkoviću su bili predsjednik i tajnik Hrvatskoga kajakaškog saveza Marko Ćurković i Branko Lovrić, kako bi provjerili ide li sve prema planu, tj. utvrdili što još treba učiniti. Bili su zadovoljni viđenim, a nama, građanima Metkovića i doline Neretve, je pokazati svoju tradicionalnu gostoljubivost, kako bi europski veslači iz našega grada otišli sa što ljepšim dojmovima. Položi li Metković taj veliki ispit, a sigurni smo da hoće, bit će mu to velika referenca u budućnosti za razvoj sportskoga turizma, koji kod nas na Neretvi, Staroj Neretvi i okolnim kanalima može trajati tijekom cijele godine.

Detaljne informacije o EP u kajak-kanu maratonu Metković 2018. dostupne su putem metkovic2018.kajak.hr.

I. Puljan

Zadnja izmjena: 9. kolovoza 2018.

Komentari su zatvoreni.

Skip to content