Dobrodošli na službenu stranicu Grada Metkovića!

„Učimo gospodariti otpadom!“ u OŠ Mihovila Pavlinovića i Gimnaziji Metković

22. veljače 2019.

Kroz projekt „Učimo gospodariti otpadom!“ Grad Metković educira djecu predškoslkog i škoslkog uzrasta i mlade jer je izuzetno prenijeti ključne poruke vezano uz održivo gospodarenje otpadom a to su:
1. Odgovorno ponašanje u cilju smanjenja količina otpada
2. Otpad kao vrijedna sirovina
3. Odgovornim ponašanjem i održivim gospodarenjem otpadom ostvaruju se niži troškovi u cirkularnoj ekonomiji
4. Svojim aktivnostima i odgovornim postupanjem građani doprinose budućim generacijama

1. veljače 2019.
Radionice u OŠ Mihovila Pavlinovića
Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je na zanimljiv način učenicima OŠ Mihovila Pavlinovića približila važnost odgovornog postupanja s otpadom radionicama od kojih je tijekom veljače (01.02.2019.) gdje su se učenici upoznali s edukatorima i važnosti djelovanja civilnog društva u donošenju pozitivnih promjena i poboljšanju kvalitete života građana te projektom i programom izobrazbe o održivom gospodarenju otpadom općenito. Djeca su aktivno sudjelovala na radionici koju je vodila gđa Tea Kuzmičić,edukatorica Udruge koja je upoznala djecu s programom edukacije o odvajanju otpada putem participativne metode (igranje igre o odvajanju otpada kako bi provjerili koliko dobro poznaju vrste otpada (plastika, plastika, opasni otpad iz domaćinstva, biootpad, metal,staklo).

13. veljače 2019.
Radionica u OŠ Mihovila Pavlinovića
Održana je prva radionica iz ciklusa radionica edukacijskog programa „Kompostiranje“ koju je edukatorica udruge Miranda Šimac prezentirala 14-oro učenika od 2.-4. razreda OŠ Mihovila Pavlinovića.
U uvodnom dijelu radionice svi učenici su upoznati s Udrugom Sunce, edukacijskim programom i projektom „Učimo gospodariti otpadom!“
Zatim su se kroz igru učenici upoznali međusobno i s edukatorima Sunca. Učenici su prezentirali edukatorima trenutno stanje u školi vezano za odvojeno prikupljanje otpada i kompostiranje te smo zajedno pogledali gdje se spremnici nalaze.
Na kraju su se izmijenila mišljenja i stavovi o kompostiranju u školi i održanoj radionici.

Radionica Gimnazija Metković
Nakon održane uvodne radionice na kojoj su učenici osim upoznavanja s Udugom Sunce i njenim edukatorima, edukacijskim programom i projektom „Učimo gospodariti otpadom!“, usvojili i nadogradili znanje o kompostiranju. Upoznati su s problemom zbrinjavanja otpada općenito i s biootpadom kao podvrstom otpada kojega se kompostiranjem može pretvoriti u vrijedan novi proizvod – humus. Stoga smo se bacili na posao čim je izašlo sunce i na jučerašnjoj radionici uredili dio dvorišta, odijelili dio za kompostište te uz biootpad koji su učenici sakupili napravili kompostnu hrpu o kojoj učenici moraju brinuti do slijedeće radionice.

Projekt „Učimo gospodariti otpadom!“ se financira iz Europskog Kohezijskog fonda.

Sadržaj ovog pisanog materijala isključiva je odgovornost Grada Metkovića.

Zadnja izmjena: 22. veljače 2019.

Komentari su zatvoreni.

Skip to content