Dobrodošli na službenu stranicu Grada Metkovića!

Potpisan Ugovor s izvođačem radova na projektu „Izgradnja sustava javne odvodnje na području aglomeracije Metković i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže“

1. veljače 2021.

Foto: metkovic.hr

U Galeriji Gradskoga kulturnoga središta danas je potpisan Ugovor s izvođačem radova na projektu „Izgradnja sustava javne odvodnje na području aglomeracije Metković i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže“ ukupne vrijednosti od 270.401.465,42 kn bez PDV-a.

Riječ je o jednome od sedam elemenata EU projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković“ ukupne vrijednosti 448.662.361,25 kn (s PDV-om), pri čemu je udio financiranja od strane EU 70,68 %, dok se ostatak financira sredstvima Ministarstva gospodarskoga i održivog razvoja, Hrvatskih voda, Grada Metkovića i gradske tvrtke Metković d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda.

Ugovor o izvođenju radova potpisali su direktor tvrtke Metković d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda Filip Dominiković i direktor Odjela za ugovaranje u tvrtki ‘COMSA SAU’ iz Španjolske Pedro Miguel Rivera Moya, uz nazočnost ministra gospodarstva i održivoga razvoja dr. sc. Tomislava Ćorića, saborskog zastupnika Branka Bačića, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića sa zamjenicima, gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića sa zamjenikom Valentinom Dujmovićem, počasnoga konzula Španjolske u Splitu Mirka Tunjića, voditelja projekta Romana Perića te nadzornog inženjera Dragana Šekarije.

“Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković” jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata u povijesti grada Metkovića na kojega su građani čekali desetljećima. Današnjem potpisivanju Ugovora s izvođačem radova prethodila je izrada projektne dokumentacije, mnoštvo elaborata, studije izvodljivosti, ishođenje dozvola za gradnju, potpuno i nepotpuno izvlaštenje obuhvata te opsežna javna nabava.

Projekt se sastoji od dvije komponente: Sanacije i dogradnje sustava odvodnje u aglomeraciji Metković što uključuje izgradnju 44.491 m gravitacijskih kolektora, 1.418 m tlačnih vodova, 16 crpnih stanica, 2.326 prespajanja postojećih kućnih priključaka, 1.745 novih priprema za kućne priključke, 90 m sanacije bez raskopavanja, sanaciju 100 revizijskih okana, sanaciju 150 spojeva kućnih priključaka na kolektore te 15.107 m SDNU – sustava daljinskog nadzora i upravljanja te Rekonstrukcije i dogradnje sustava vodoopskrbe unutar grada Metkovića što uključuje rekonstrukciju 11.875 m vodoopskrbnih cjevovoda, dogradnju 5.551 m vodoopskrbnih cjevovoda, prespajanje 1.340 kućnih priključaka, nabavu i ugradnju 5.500 vodomjera za daljinsko očitanje potrošnje s pripadnim terminalima i repetitorima te izgradnju 11 lokalnih stanica za podizanje tlaka.

„Ovo je zaista milenijski projekt i kruna našega četverogodišnjega rada. Projekt smo zatekli u fazi izdavanja lokacijske dozvole i prva prepreka je bila rješavanje imovinsko – pravnih odnosa na 42 kilometra dugoj trasi. Međutim, definirali smo pravac i od početka do sredine 2018. godine uspješno smo riješili i taj izazov te smo stekli pravni interes za ishođenje građevinske dozvole. Zahtjev za građevinsku dozvolu predali smo u Ministarstvo u srpnju 2018. godine, a u studenom iste godine ishodovali građevinsku dozvolu te početkom 2019. godine uputili aplikaciju za dobivanje sredstava. Sredstva su nam odobrena i ugovor o dodjeli sredstava s tadašnjim  Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Hrvatskim vodama potpisali smo na Svečanoj sjednici Grada Metkovića 2019. godine. Nakon potpisivanja ugovora, pripremali smo dokumentaciju za čak 6 postupaka javnih nabava koje su predviđene projektom, od kojih smo potpisali ugovore za Upravljanje projektom i stručni nadzor. Ovim putem želim se zahvaliti svima koji su aktivno sudjelovali u svim aktivnostima vezano za projekt Aglomeracije Metković, a posebno direktoru Metković d.o.o.-a Filipu Dominikoviću sa suradnicima, generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurkoviću sa zamjenikom Dujmovićem i ostalim suradnicima te nadasve Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem i njegovim suradnicima. Snagu smo crpili iz krajnjeg cilja, a to je da svako kućanstvo u Metkoviću dobije mogućnost priključenja na kanalizaciju.“, kazao je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Radovi bi trebali započeti za nekoliko tjedana, a planirani završetak je za 36 mjeseci.

Zadnja izmjena: 3. veljače 2021.

Komentari su zatvoreni.

Skip to content