Dobrodošli na službenu stranicu Grada Metkovića!

Potpisani Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za „Nabavu komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada“ i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za „Postrojenje za proizvodnju energije iz OIE Metković“

5. ožujka 2021.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za “Nabavu komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada” potpisali su jutros u prostorijama gradske uprave ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te direktor poduzeća Čistoća Metković d.o.o.  Tomislav Jakić, a potpisivanju su, između ostalih, nazočili gradonačelnik Dalibor Milan, zamjenik gradonačelnika Damir Raić, župan Nikola Dobroslavić te zamjenica župana Žana Marević.

Tom prilikom Gradonačelnik je istaknuo da je riječ je o dva vozila zapremnine 16 i 7 kubnih metara koja će povećati operativnost u odvozu odvojeno prikupljenog otpada od korisnika. Nabava novih vozila dio je aktivnosti u izgradnji infrastrukture u našem sustavu gospodarenja otpadom, a po tom pitanju napravljeno je nekoliko važnih iskoraka. Nakon što je lani, među prvima u Hrvatskoj, Grad Metković od Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja dobio 10 i pol milijuna kuna za izgradnju sortirnice, za otprilike mjesec dana očekuje se i Odluka o financiranju kompostane – projekta vrijednog 21 milijun kuna. Putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano je i preko osam tisuća posuda za primarnu reciklažu koje bi do ljeta trebale biti podijeljene svim korisnicima na području grada, a uskoro se kreće i s manjom rekonstrukcijom na samom odlagalištu. Zaokruženi sustav gospodarenja otpadom u konačnici će nas dovesti do civilizacijskih standarda, 60 % odvojenih količina otpada te smanjenju odloženih količina na samom odlagalištu.

 Nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za “Nabavu komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada”,  potpisan je i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za „Projekt za proizvodnju energije iz OIE Metković“. Ugovor za ovaj projekt vrijedan 49.001.9760,00 kn potpisali su  ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor društva Respekt d.o.o. Tomislav Mandić.

 Izgradnjom postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije ukupne vrijednosti 111.183.515,00 kn, rješavati će se problem zbrinjavanja biootpada za jugu Hrvatske prvenstveno iz mreže poduzetnika iz turizma, a istovremeno će se proizvoditit električna energija. Početak gradnje je u svibnju ove godine, a realizacijom projekta koja se očekuje u 2023. godini, otvorit će se novih 40 radnih mjesta. Projekt izgradnje postrojenja za proizvodnju energije iz OIE je prva faza, nakon koje slijedi i druga faza u kojoj će izgraditi Centar za sortiranje i gospodarenje otpadom, a po završetku druge faze očekuje se zaposlenje dodatnih 50 osoba koje će raditi na poslovima gospodarenju.

Gradonačelnik je rekao da je važno naglasiti kako će „Postrojenje za proizvodnju energije iz OIE Metković“ biti izgrađeno na području Poslovne zone Dubravica, za koji Grad Metković već sada ima i tri pisma namjere od potencijalnih investitora, a nove investicije znače i dodatni razvoj grada te nova radna mjesta.

Zadnja izmjena: 5. ožujka 2021.

Komentari su zatvoreni.

Skip to content